Historie van de Elfstedentocht

Historie van de Elfstedentocht

Al heel lang geldt het als een bijzonder sportieve prestatie om op één dag schaatsend alle elf Friese steden aan te doen: een afstand van bijna 200 kilometer.

Onder de honderden mannen en vrouwen die in de lange winter van 1890 op 1891 op eigen initiatief de tocht volbrachten, bevond zich ook sportpionier Willem ‘Pim’ Mulier. Hij nam het initiatief tot de eerste ‘georganiseerde’ Elfstedentocht. In 1909 schreef De Friesche IJsbond voor het eerst een Elfstedenwedstrijd uit.

De Friesche IJsbond wilde het bij deze ene keer laten, maar mr. M.E. Hepkema, jurist in Leeuwarden, vond dat deze vorm van schaatssport levensvatbaar was. Hij vond een aparte organisatie daarbij van belang. Enkele dagen daarna, op 15 januari 1909, richtte hij, samen met andere enthousiaste Friezen, de Vereniging De Friesche Elf Steden op. Het doel van de vereniging is het bevorderen van de ijssport in de provincie Fryslân en in het bijzonder, zo mogelijk jaarlijks, het organiseren van een elfstedentocht op de schaats. Mr. Hepkema was de eerste voorzitter (van 1909 tot 1947).

De Elfstedentocht bestaat uit een wedstrijd en een toertocht, die beide op dezelfde dag én langs dezelfde route plaatsvinden. Sinds 1909 is de tocht vijftien keer verreden.

De Elfstedentocht op de schaats is de eerste en daarmee de oudste tocht langs de elf steden van Fryslân. Tot op heden zijn er vijftien tochten georganiseerd, waarvan de tot nu toe laatste in 1997. Elk jaar wordt de tocht door het bestuur en andere medewerkers volledig (op papier) georganiseerd. De daadwerkelijke uitvoering is afhankelijk van het weer.

Het feit dat de tocht niet elk jaar georganiseerd kan worden omdat het met name een strenge winter nodig heeft, heeft ongetwijfeld bij gedragen aan de cultstatus van deze tocht. Daarnaast is het schaatsen van ruim 200 kilometer door het Friese landschap, letterlijk in weer en wind, zeker ook heroïsch. Of het nu is als deelnemer aan de wedstrijd of aan de toertocht, het is bewonderenswaardig!

De Elfstedentocht gaat over een traject van bijna 200 kilometer. Van stad naar stad, over meren, over sloten. Tussen de weilanden en onder de bruggen door.

Leeuwarden, de hoofdstad van Fryslân, is vanouds de start- en finishplaats. De tocht voert de deelnemers vanuit Leeuwarden naar achtereenvolgens de steden Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum en over de Bonkefeart weer terug naar de finish in Leeuwarden.

adminvlucht

Related Posts

Terpenroute Friesland

Terpenroute Friesland

De 8 mooiste bezienswaardigheden van Friesland

De 8 mooiste bezienswaardigheden van Friesland

1 Comment

Reacties zijn gesloten.