De 8 mooiste bezienswaardigheden van Friesland

De 8 mooiste bezienswaardigheden van Friesland

Binnenkort een dagje uit, weekendje weg of zelfs complete vakantie vieren in eigen land? Zet dan koers naar Friesland! Vervelen is hier geen optie, en toch kom je uitgerust thuis. Dank het aan de mooie natuur! Maar Friesland verrast ook met toffe steden, vele diverse activiteiten, karakteristieke sporten en meer. Er is voor ieder wat wils in Fryslân. Of zoals de Friezen zeggen: “Fryslân boppe!”.

 1. Friese meren
  De Friese meren – ook wel De Fryske Marren – in het zuidwesten van Friesland zijn misschien wel dé trekpleister van Friesland. Dit is hét watersportgebied waar de provincie bekend om staat. Ga ook zeker kijken bij het skûtsjesilen. Deze Friese zeilwedstrijden met machtige skûtsjes vinden ieder jaar plaats en zijn een indrukwekkende happening. Of nog leuker: je kunt ook zelf aan boord stappen voor een zeiltocht onder leiding van een ervaren schipper! En als je geluk hebt om tijdens een ijskoude winter in Friesland te zijn: schaatsen over de Friese meren, sloten en vaarten is magisch! Misschien kun je zelfs een stukje van de Elfstedentocht route doen?
 2. Sneek & het Sneekermeer
  Sneek is zondermeer één van de leukste steden van Friesland! Het stadje staat bekend om de historische Sneeker Waterpoort. Dit herkenbare symbool heb je vast eens gezien. Bijvoorbeeld in de zeilen en kleding van de Sneeker zeilmakerij Gaastra. Maar ook in het grootzeil van het Sneeker skûtsje Sneker Pan zie je deze waterpoort terug. De Sneekweek is al even beroemd. Dit te gekke Friese zeilfeest is het grootste evenement op de binnenwateren van Europa en een absolute must-do wat ons betreft! Verder heeft Sneek goede restaurants, rijksmonumenten, gezellige winkelstraatjes en Het Fries Scheepvaart Museum.
 3. Ameland
  Jawel, ook Waddeneiland Ameland hoort bij Friesland. Je bereikt dit eiland vanuit Holwerd in een mum van tijd. Eenmaal in Nes eet je natuurlijk een echte Amelander mosterdsoep en drink je een Nobeltje. Daarna huur je een fiets en cross je helemaal naar Hollum in het westen, waar je de vuurtoren vindt. Beklimmen en afsluiten met een drankje bij Beachclub The Sunset. Het natuurcentrum, de bierbrouwerij en uiteraard het strand mogen ook niet ontbreken tijdens jouw avontuur op Ameland.
 4. Leeuwarden
  Het is de culturele hoofdstad van 2018 én de hoofdstad van Friesland: Leeuwarden bruist! De Oldehove móet je zien, net als het imposante Fries Museum, maar eigenlijk is de hele binnenstad één groot openluchtmuseum. Maak een stadswandeling om alles goed in je op te nemen en sluit af met een ontspannen boottochtje over het Nieuwe Kanaal. Leeuwarden is hoe dan ook goed voor een stedentrip! Want ook shoppen, schaatsen in de Elfstedenhal of picknicken in de Prinsentuin behoren tot de mogelijkheden.
 5. Harlingen
  Dit stadje ontdekken veel mensen bij toeval, als vertrekpunt naar Vlieland of Terschelling, maar is eigenlijk is Harlingen zelf al een bezienswaardigheid op zich. Harlingen wordt vaak onterecht overgeslagen, terwijl het zo’n mooi stadje is. Eén van de Friese elf steden. En niet de minste! In de haven wordt momenteel het Nova Zembla-schip van Wilem Barentsz nagebouwd. Een unieke kans om dat te bekijken. Maar ook de stad zelf barst van de mooie grachten, pandjes en leuke restaurants. Harlingen heeft ook leuke evenementen zoals de Visserijdagen en de Tall Ships Races.
 6. Nationaal Park De Alde Feanen
  De Alde Feanen – ook wel bekend als De Oude Venen – is een nationaal park nabij Earnewâld, een knus plaatsje midden in Friesland. Nationaal Park De Alde Feanen is een uniek stukje natuur in Nederland. Waterrijk, groen en vol leven. Zo broeden er meer dan honderd verschillende vogelsoorten tussen het moeras, rietlanden, plassen en graslanden! In De alde Feanen kun je skûtsjesilen in een echte skûtsje, ‘gewoon’ zeilen, maar ook SUP’pen, kayakken én activiteiten doen op het land. Huur een fiets of e-scooter en ontdek de prachtige groene omgeving van dit pareltje in Friesland.
 7. Heerenveen
  Heerenveen is dé sportstad van Friesland. Voetbal wordt op het hoogste niveau gespeeld door SC Heerenveen in het Abe Lenstra Stadion en op slechts een steenworp afstand ligt de Epke Zonderland Turnhal. Schaatsliefhebbers weten natuurlijk dat het alom bekende Thialf ijsstadion ook in Heerenveen te vinden is. Hier kun je internationale schaatswedstrijden bijwonen of lekker zelf de ijzers onderbinden! Los van alle sportmogelijkheden is er nog veel meer te beleven in Heerenveen. Het Museum Belvedere is de moeite waard. Een heerlijk middagje winkelen kan hier ook goed en een boottochtje is ook een leuk idee! En anders kun je altijd nog lekker op een terrasje neerploffen.
 8. Eerste Friese Schaatsmuseum
  In het pittorekse plaatsje Hindeloopen vind je het Eerste Friese Schaatsmuseum. Stap terug in de tijd en waan je op het ijs in oud Friesland. Doop je onder in nostalgie en sluit af met een heerlijke pannenkoek of lekkere wafel in het bijbehorende pannenkoekenhuis De Friese Doorloper. Er is ook een leuk winkeltje.

Nog niet enthousiast geworden over Friesland? Of denk je nog steeds dat Friezen stug zijn? Ondanks dat je het mis hebt, kun je altijd eens kijken naar een alternatieve wandeloptie. Wat dacht je van wandelen in Europa? Of misschien past wandelen in de Alpen beter bij je?

adminvlucht

Related Posts

Terpenroute Friesland

Terpenroute Friesland

Historie van de Elfstedentocht

Historie van de Elfstedentocht