Landschap bezaaid met eeuwenoude terpen
Groningen zo plat als een pannenkoek? Dat zeggen alleen mensen die er nooit zijn geweest. Reis de Ommelanden in en je ziet overal om je heen dorpjes gebouwd op heuvels. Een middeleeuwse kerk staat fier in het centrum van het dorp. Samen vormen ze misschien wel het meest karakteristieke deel van Groningen: de terpdorpen.

Heuvels boordevol geschiedenis


De eerste dijken zijn pas zo’n 1.000 jaar oud. En de Groningers gingen niet bij de pakken neerzitten en wachten tot ze werden uitgevonden. Ze namen het heft in eigen hand en bouwden brede heuvels, waardoor ze konden leven in gebieden die regelmatig overstroomden. De Groningers leefden echt hoog en droog. Veel van de terpen zijn in de loop der jaren afgevlakt. De grond was ongelooflijk vruchtbaar. Veel archeologen waren erg nieuwsgierig naar alle voorwerpen die door de eeuwen heen in de wierden waren begraven. Bezoek het Museum Wierdenland in Ezinge, een wierde zelf, en bekijk veel van de werktuigen, botten en afval die tot nu toe zijn gevonden.

Levend landschap


Veel wierden zijn intact gebleven. En op veel plaatsen zijn ze onderdeel geworden van het moderne leven. Wat vroeger het centrum van het dorp was, inclusief de kerk op het hoogste punt, is nog steeds het kloppend hart van het dorp met kleine winkeltjes en ten minste één dorpscafé. Kronkelende paden met kinderkopjes leiden u naar de lager gelegen gebouwen, waar u plotseling wordt omringd door gloednieuwe huizen. Maar in sommige dorpen lijkt de tijd te hebben stilgestaan. In Niehove bijvoorbeeld, waar de smalle kerkpaadjes tussen de bakstenen huizen nog precies hetzelfde spinnenwebpatroon volgen als eeuwen geleden.

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *